Fra Vik til Henningsvær med "Elieser 6”

Klokkeren på tur

Tekst og foto: Arvid Ø. Løkenberg (Klokker, og maskinist på denne turen)

Etter nærmere 8 mnd. i opplag var det på tide å klargjøre “Elieser 6” til en sesong på Lofotfisket. Å ligge som velferds-stasjon for fiskere i Lofoten har vært en av hovedoppgavene til Elieser skipene siden 1903.

Etter en liten uke med klargjøring og forberedelser kastet vi loss lørdag 17 februar fra Vik i Øygarden. Mannskapet bestod av Svein Ivar Olaussen, Kaptein – fra Stathelle. Arvid Ø Løkenberg, Maskinsjef – fra Gjeving. Mari Lovise Pedersen, Husmor/Kokk – fra Sarpsborg, og Jan Helstrand, Matros – fra Gjeving. Jan er «førstereis» om bord på Elieser, og er til vanlig å finne som Skipsfører på rutebåtene mellom Gjeving og  Lyngør og mellom Hagefjordbrygga og Sandøy.

Det er alltid spennende å reise ut med et skip som har lagt såpass lenge i opplag, så vi startet med en forholdsvis «snill» etappe første dag – til Florø. Alt fungerte utmerket om bord, og dagen etter la vi med friskt mot I vei rundt Stadt og til Fosnavåg. Her var det annonsert med møte om bord på kvelden. 48 fosnaveringer kom om bord og ønsket oss velkommen med applaus for at Elieser nå var på tur langs kysten igjen.

Å gå som flytende Bedehus langs norskekysten er den andre store oppgaven til Elieser, og også en aktivitet som har pågått gjennom flere generasjoner.

Neste dag gikk vi til Ålesund. Her gikk ettermiddagen med til litt proviantering og filetering av fisk – en lokal fisker kom opp på siden av oss og satte over en kasse med ca 60 kg med nytrukket torsk. Møte på kvelden der mannskoret Sulaguttene deltok.

Videre gikk turen på blankstille sjø over Hustadvika til Aure, deretter til Sandviksberget, så stoppet vi i Rørvik hvor vi tok om bord noen tonn med bunkers, før vi hadde møte på kvelden. Dagen etter gikk turen over fylkesgrensa til Nordland og stopp i Sandnessjøen. Der blåste det så kraftig at vi en stund var i tvil om vi i det hele tatt ville klare å komme til kai. Men etter en stund med tenking og vurderinger av for og imot så tok vi sjansen, og kom oss trygt til kai. Men så har vi nok en av norskekystens mest erfarne kapteiner om bord. Dagen etter krysset vi Polarsirkelen, og siden dette var første gang husmor krysset Polarsirkelen med båt – ble det «dåpsseremoni» på dekk, etterfulgt av en høytidelig overrekkelse av Polarsirkelsertifikat. Videre gikk vi gjennom Brønnøysund. Vi hadde avtalt at Simen (Knutsen) skulle stå på kaien og vinke til oss, men han var opptatt i en begravelse og rakk ikke frem i tide. Natten ble tilbragt i Ørnes. Søndag (25.02) måtte vi forlate kaien i Ørnes kl. 06 om morgenen for å gi plass til sydgående Hurtigrute. Etter turens korteste dagsetappe kom vi derfor tidlig til Bodø, og kunne nyte en avslappende søndag.

Mandag var det full fart med innkjøp av div rekvisita, mottak av et lass med proviant og levering av avfall. På formiddagen kom også Trine Jenssen fra Lyngør/Gjeving om bord for å begynne på sine to uker som Husmor/Kokk om bord. Audun Berg fra Larvik, som skal være om bord i to uker som frivillig i Byssa kom også om bord i Bodø. Etter at den lovbestemte «kjenn ditt skip» runden og en gjennomgang av skipets sikkerhetsrutiner for de to nyankomne var gjennomført, la vi i vei over Vestfjorden mot Henningsvær. Dette ble en historisk seilas. For første gang i historien seilte Elieser med en besetning der tre av besetningsmedlemmene er fra «lille» Gjeving.

20 minutter etter ankomst Henningsvær var den første sjarken – Vessibuen fra Randaberg, fortøyd ved skutesiden. Lofotsesongen 2024 er i gang.

Forrige
Forrige

Formiddagstreff i Havly Trondheim

Neste
Neste

Astrid trappar ned