Vær meg nådig Gud!

Vær meg nådig, Gud!

Vi befinner oss nå i inngangen til påskehøytiden, hvor vi skal minnes Jesu inntog i Jerusalem, at han ble forrådt, korsfestet, døde, men at han på den tredje dag oppstod og lever!

AV: Thomas Kjær Olsen, landsforkynner

Historien om Jesus er både fascinerende og spennende, og mange er det som har latt seg begeistre av fortellingen.

For noen mennesker kan kirkeåret og kristne tradisjoner virke vanedannende og gi en følelse av at man har hørt dette før. Det disse menneskene ofte mangler er kjennskap til synd og dens skade på oss mennesker. Uten kjennskap til synd, kan påsken like gjerne som julen bli redusert til fine tradisjoner og from tomhet.

Som en fin påminnelse om hva Jesus Kristus gjorde for oss i påsken kan vi sitere en salme kong David skrev omtrent tusen år før Kristus:
Vær meg nådig, Gud, etter din godhet! Utslett mine overtredelser etter din store barmhjertighet! Gjør meg fullkomment ren fra min misgjerning og rens meg fra min synd!”

Ordene er hentet fra begynnelsen av salme 51. Denne botssalme ble båret fram av David etter at profeten Natan hadde avslørt David og hans synd: David hadde både myrdet en mann og ligget med hans hustru. David var i stor anfektelse etter å finne en nådig Gud, for hans gjerninger anklaget ham, hans samvittighet dømte ham og kanskje mennesker minnet ham om hans ugjerninger.

Men det er nettopp med et slikt mørkt bakteppe, at Salme 51 har blitt til trøst og frimodighet for så mange mennesker. For i denne salmen ligger hele påske-budskapet gjemt: Hvordan kan syndere finne nåde hos Gud?

David våger å folde sine hender å be til Gud og si: «Utslett mine overtredelser!» David ber ikke om å få en ny sjanse, eller at Gud vil hjelpe ham til å gjøre ting godt igjen. Nei, David ber Gud å utslette hans overtredelser. Dette er hva det vil si å finne en nådig Gud, det er å finne at Gud vil utslette våre synder. Tenk over ordet utslette, det er et sterkt og brutalt ord - som understreker at noe er fjernet for godt.

Påsken som vi ferier nå er Guds løsning på det alvorligste problem i verden: Gud har gjort opp med vår synd. Gud har utslettet våre synder da Jesus ble korsfestet, pint og døde på korset. Han som ikke visste av synd, har Gud gjort til synd for oss, for at vi i ham skal bli rettferdige for Gud.

| Gud har utslettet våre synder
da Jesus ble korsfestet,
pint og døde på korset.”

Ser du hvordan påsken er Guds bønnhørelse av utallige menneskers bønn om en nådig Gud? For Adam, Abraham, David, Peter og du og jeg - vi har alle syndet mot Gud. Men så har vi funnet en nådig Gud ved vår Herre, Jesus Kristus.

Andakten ble første gang publisert i Trygg Havn nr 4 2023.

Forrige
Forrige

50.000 til Seaman´s Mission

Neste
Neste

Vi går mot påske