Reportasjer


Tror DISM kan bli enda viktigere
Tekst og foto: Ingrid Helland. Publisert 16. august 2018.


Pål
Pål Vigmostad
Vigmostad er 40 år og vokste opp på Årnes nord-øst i Akershus.
I sommer ble Vigmostad valgt til øverste leder for Den indre Sjømannsmisjon (DISM). Hans første møte med organisasjonen var åpningsfesten av Lighthouse Coffee i Oslo i januar 2016. Sommeren samme år engasjerte Pål seg i Seaman´s Mission. - Jeg synes jeg fikk gjort nytte for meg der. Tidligere drev jeg blant annet med gateevangelisering. Da måtte jeg oppsøke folk, men på Seaman´s kommer de til oss. Det er mye enklere og mer effektivt. En av de første jeg snakket med var en muslim som sa at han trengte å høre om Jesus. Han ble veldig takknemlig for bibelen han fikk med seg.

I tillegg ble Pål etter hvert med å drive den lille DISM-forsamlingen som vokste fram i Lighthouse-lokalene i Oslo. Hver torsdag er det møte. DISM har ansvaret for to torsdager i måneden, Samemisjonen for en og Evangelisk Luthersk Misjonslag (ELM) arrangerer ett møte i måneden.
- Vi er en liten forsamling, men de som kommer setter pris på møtene. Det er mest yngre, som enten er studenter eller tidlig i arbeidslivet. Dessverre bare noen få godt voksne.

Hva tenkte du da spørsmålet om å stille som formannskandidat kom?
- Det kom som et sjokk da valgkomiteen kontaktet meg. Jeg sa først at de måtte se etter noen andre. Så kom spørsmålet en gang til, og jeg tenkte at Landsmøtet heller fikk si nei.

Men så ble du valgt…?
- Da tenkte jeg at dette blir et stort ansvar, og håper det går bra.

Hva ser du på som din styrke?
- Jeg står på en tradisjonell luthersk-evangelisk linje, og absolutt er viktig å videreføre. I tillegg har jeg en del relevant arbeidserfaring og utdannelse. Jeg er økonom, har jobbet mye med prosjektutvikling, og har startet og drevet et par bedrifter.
Vigmostad har allerede vært flere ganger på hovedkontoret i Bergen, for å lære og for å hjelpe til med arbeidet. I fjor var han på bibelcampingen på Fjordglimt og i år på bibelcampen på Elieser. Han begynner med andre ord å kjenne mer av organisasjonen. - Det er veldig mye bra, sier han.

DISM eier og driver betelskipet "Elieser 6". Har du tanker om driften?
- Å ha et misjonsskip er veldig viktig for DISM. Samtidig må vi få bedre balanse enn det har vært de siste årene. En mulighet er å ligge mer i ro uten så mye mannskap, som vi gjorde da vi hadde bibelcamp og møteuker i Fosnavåg i sommer. Landsstyret har nå valgt et midlertidig driftsstyre, som også skal gå igjennom ulike driftsmodeller og sette opp seilingsrute tilpasset disse for 2019.

Og Eliesers rute til Troms og Finnmark?
- Troms og Finnmark er viktige. Elieser er en misjonsbåt, og vi kan ikke bare gå der kollektene ofte er størst. Samtidig er det andre steder som heller ikke får besøk hvert år. Da Elieser var i Indre Oslofjord i 2017, var det godt over ti år siden forrige gang.

Hva med Seaman's Mission?
- Landsstyret har nå opprettet et eget arbeidsutvalg for Seaman's Mission, for Elieser og for fiskarheimene. Det arbeides med både inntekts- og utgiftssiden. Det er allerede gjort store kostnadskutt i Seaman's Mission. Vi fikk nylig et eget kontonummer for Seaman's Mission, så vi enklere ser hvor mye av inntektene som går til det arbeidet. Husk også at arbeidet nådde 16 000 mennesker i fjor, mange av de uten noen kristen bakgrunn

Du står i startgropa som øverste leder for DISM. Hva ser du fram til?
- Å se mer av misjonsarbeidet og bl.a. få reise på besøk til fiskarheimene våre, og få treffe flere misjonsvenner. På litt mer sikt ser jeg fram til å bygge og trygge en solid organisasjon, som kan sikre at et tradisjonelt evangelium blir forkynt langs kysten. Av de større misjonsorganisasjonene skiller DISM seg ut ved at de får nær ingen offentlig støtte. Det gjør at vi under alle forhold kan følge vår egen overbevisning. Jeg tror DISM fort kan bli enda viktigere for hele kysten enn vi er i dag.
______________________________________________________________________________________________________
Kontakt oss

DEN INDRE SJØMANNSMISJON

Postadresse:
Postboks 1904 - Damsgård
5830 Bergen

Besøksadresse:
Kringsjåveien 28
5163 Laksevåg, Bergen
Åpningstid: kl. 08.00-14.00

Telefon: 55 34 93 10 / 488 54 605

E-post: dism@dism.no
Kontonr: 3000 18 73454
VIPPS: 106376
Org.nr: 938 736 170 MVA