Havly Stamsund

Nytt kjøkken sto ferdig til sesongen 2017. Foto: T. Treidene.
Nils Tønder var med sesongen 2017. Foto: J. A. Jenssen
 
_______________________________________________________________________________________________________
Stor aktivitet på Fiskarheimane
Tekst og foto: Ingrid Helland. Publisert 14. mars 2018.

I Vandsøyv
ågen, på Røst, i Stamsund og på "Elieser 6" i Henningsvær, er fiskarheimsdrifta i full gang.
Mange
, både fiskarar og lokalbefolkning, kjem til heimane for å kjøpa middag, kaffi, riskrem og kaker.
Fleire av fiskarane nyttar seg og av tilbudet om ein varm dusj etter endt "dyst" og om klesvask.
Det er nok ikkje like mange som kjem til møta og til hyggekveldane. Men vi ber for fiskarane om frelse, om godt ver, godt fiske og at Gud må bevara frå ulykker .

På stasjonane våre er både tilsette og frivillige i arbeid for å dekka inn behova under vinterfisket. Ei travel, men kjekk tid for dei som deltek.
Her på Havly Stamsund har vi servert Mølje i dag. Det fall i smak! Elles har det vore ein gjeng også denne kvelden som har samla seg i sofakroken i kaféen. Då vert både fiske, prisar og politikk diskutert. Kjekt at fiskarane føler seg heime og brukar fiskarheimane våre!
_____________________________________________________________________________________________________

Kafeen åpner tidligere enn planlagt
Havly Stamsund har åpen kafe fra kl. 17-21 for middagsservering fra og med mandag 26. februar 2018.
Vi har fått inn ekstrahjelp, slik at dette lar seg ordne. Velkommen!
_____________________________________________________________________________________________________
Fiskerisesongen 2018
Havly Stamsund åpner 1. mars
Sylvi Helene Jakobsen, May Oddny Hansen og Terje Treidene er klare til å ta imot fiskere og lokalbefolkning på Havly Stamsund for sesongen 2018.
I tillegg stiller to andre frivillige opp, slik at vi kan holde åpent på fiskarheimen fra 1. mars. Dette er vi svært glade for.
I starten blir det salg av kaffe og kaffemat. Etter hvert blir det også muligheter for å kjøpe middag.
Velkommen på fiskarheimen fra 1. mars!
PS! Ta kontakt dersom du ønsker å være med som frivillig. E-post: Ingrid@dism.no Tlf. 488 54 606
__________________________________________________________________________________________________________________________________

Den indre Sjømannsmisjon driver fiskarheimen Havly Stamsund der fiskerne møtes for sosialt samvær, kjøp av middag og vask av klær m.m. Kafeen er ellers åpen for alle som vil kjøpe seg et godt måltid mat.
Havly Stamsund har ikke overnattingstilbud fordi gjesterommene for tiden er utleid til flyktningemottak.
Følg oss på Facebook

Post- og besøksadresse:

Fiskarheimen Havly
J M Johansens vei 46
8340 STAMSUND
Telefon: 488 54 619

Tilsynsmann: Bjørn Arne Torbjørnsen, Naustv. 7, 8340 STAMSUND
Telefon: 915 15920 - 76 08 96 35
E-post: lofbol@online.no
Kontonummer Havly Stamsund: 0536.50.76369 - merk med Havly StamsundNytt kjøkken og tak
Tekst: Ingrid Helland. Foto: Terje Treidene, 2016.
Kjøkkenet på Havly Stamsund har i løpet av våren blitt nytt. Nå er arbeidet med nytt tak godt i gang.
Det gamle kjøkkenet var modent for utskiftning. Terje Treidene og Anton Rist har gjort jobben.
Innleigd firma skifter takplater på bygningen.
Terje Treide skal i tillegg kle utvendige vegger med Steniplater.
Se bilder under:
____________________________________________________________________________________________

Fiskeren Oddlaug Pettersen


Tekst og forto: Sylvi H. Jakobsen. Publisert 9. mars 2015.


Fiskarheimen Havly har denne sesongen vært i drift i over en måned. Til å begynne med var det mest de lokale fiskerne som var innom. Men etter hvert er det kommet fremmedfiskere til Lofotfisket, og de kommer til Havly for å treffe kjente, både andre fiskere og andre kjente.

I over 40 år
 Her i uka kom Oddlaug Pettersen og bestilte kake, da hun ville invitere deres fiskekamerater på kaffeselskap i anledning hennes 60-årsdag, som var før hun dro hjemmefra. Oddlaug er ei hardt arbeidende yrkeskvinne som i over 40 år har drevet fiske sammen med ektemann Håkon (bildet) på egen fiskebåt: «Meløyværing». Både på «heim-sjøen», under Lofotfisket og på Finnmark-kysten. De har holdt i lag både på land og hav.
De har ei datter og har etter hvert fått 3 barnebarn. Jeg spør hvordan dette yrket har vært for henne som kvinne. Og Oddlaug forteller at det nok var mange tunge tak, særlig de første årene. Etter hvert har det kommet nye tekniske hjelpemidler som har gjort hverdagen lettere om bord for dem begge.
Og ikke minst har hennes gode helse gjort at hun har taklet jobben godt. Stikkordet er: Pågangsmot og arbeidslyst, selv på lange dager. Og det positive er når fine dager kommer med sol og flott natur rundt seg - og «massssse» fisk!!

Bortkastet energi
Å leve så tett innpå hverandre må vel gi anledning til en god krangel? spør jeg.
Nei, det mener de begge at med 10,04 m å snu seg på - ble de fort enige om at å krangle, det var bare bortkastet energi!

To par besteforeldre
Og det å være fisker og ha barn? Fiskerpappa har jo gjennom århundrene klart det godt, ved hjelp av mamma som var hjemme! Men hva når mamma også velger å være fisker?
Jo, da har Oddlaug og Håkon vært så heldige å ha to par besteforeldre som har stilt opp for datteren og for dem. Det har både store og små vært fornøyd med.

Bra å ha Fiskarheimen
I Lofoten har sesongen ofte strukket seg over to måneder og mer, særlige i tidligere tider. Så de første ca. 30 årene leide de rorbu som de bodde i. Dette gjorde at de fikk god kontakt med stedets folk og ble som en del av fiskeværets befolkning. Det ble deres andre hjemsted.
I de siste 10 år har de bodd om bord i fiskebåten. Nå er det arbeid sju dager i uka etter at søndagsfredning ble opphevet. Og som Oddlaug sier: Da er det veldig bra å kunne ha Fiskarheimen å komme til for å møte andre fiskere i sosiale sammenhenger. Det er båtene for små til. Og det er godt å kunne kjøpe seg ferdig middag etter en lang og strevsom dag ute på havet.

Jeg takker for intervjuet og ønsker Guds velsignelse over de to og familien deres.

Fra 60-års feiringen med fiskerkameratene, på Havly Stamsund.14. sesong på Havly Stamsund
Tekst og foto: Ingrid Helland. Publisert 9.2.2015

 Rundt 8. februar pleier fiskesesongen i Lofoten å være i gang. Bestyrer Sylvi Helen Jakobsen (bildet) forbereder sin 14. fiskesesong på fiskarheimen Havly Stamsund.
Hjemmefiskerne er allerede i gang på denne tida. Bortefiskerne kommer litt etter litt.
Både de lokale og de som kommer fra andre steder i landet vårt, bruker fiskarheimen i Stamsund. De drar hverandre med. Slik fungerer Havly som et sosialt treffsted der nye bekjentskaper finner sted, samtidig som gammelt vennskap pleies. De eldste fiskerne har brukt fiskarheimen i flere tiår, forteller Sylvi Helen Jakobsen til Trygg Havn.


Mange tilbud

Det er Svolvær krets av Den indre Sjømannsmisjon som driver fiskarheimen Havly Stamsund, og Sylvi Helene Jakobsen er den eneste fast ansatte.
Gjesterommene på fiskarheimen er for tiden utleid til flyktningmottak, og finnes derfor ikke overnattingskapasitet til andre.
Fiskerne kan likevel få vaske klær, dusje, kjøpe middag, eller bare komme innom for å slå av en prat. Noen av fiskerne får også posten omadressert til fiskarheimen. Det hender også at motordeler blir levert dit.
- Post, dusj, klesvask, mat, kaffe, samtale og møter, sammenføyer Sylvi tilbudet til.

14. sesong
Hvordan ser du på å gå i gang med 14. sesong, for ditt vedkommende?
- Det er flott å ha med fiskerne å gjøre. De er kjekke folk, og aldri noe tull. Jeg ønsker svært gjerne å stå på, men jeg er avhengig av hjelp. Alene kan jeg ikke klare å ha åpent hele dager i strekk. Det kommer hjelp sørfra i noen uker, og det er jeg veldig glad for. Noen fastboende gir også av og til en håndstrekning.

"Det er flott å ha med fiskerne å gjøre.
De er kjekke folk, og aldri noe tull."

Nå i starten blir det uansett ikke middagsservering hver dag. Da holder jeg åpent fra klokka 17-21, med kaffeservering, vafler og riskrem. Etter hvert som antallet fiskere øker, utvides åpningstiden fra klokka 10-20, og med daglig middagsservering.
Vi får håpe og be om at Herren sender fisken rundt Lofotodden, slik at fiskerne får et godt år og slik at det blir mye folk på fiskarheimen!

Hyggekvelder
Sylvi forteller videre at også fastboende bruker å komme til fiskarheimen for enten å kjøpe middag eller kaffe med tilbehør.
I fiskesesongen arrangeres det hyggekvelder hver lørdag med andakt, sang, servering og loddsalg. Når det er predikant på besøk, holdes det også søndagsmøter.

Rundt Lofotodden
Vi ønsker bestyrer Sylvi Helen Jakobsen lykke til og Guds velsignelse over sin 14. sesong på Havly Stamsund, og som Sylvi selv sa det: - Be om at Herren sender fisken rundt Lofotodden!

Kontakt oss

DEN INDRE SJØMANNSMISJON

Postadresse:
Postboks 1904 - Damsgård
5830 Bergen

Besøksadresse:
Kringsjåveien 28
5163 Laksevåg, Bergen
Åpningstid: kl. 08.00-14.00

Telefon: 55 34 93 10 / 488 54 605

E-post: dism@dism.no
Kontonr: 3000 18 73454
VIPPS: 106376
Org.nr: 938 736 170 MVA